Το Μουσείο

Η Πινακοθήκη Χαρακτικής είναι δημιούργημα του σπουδαίου Ζιτσαίου ζωγράφου Κώστα Μαλάμου (1913-2007), η συλλεκτική δραστηριότητα του οποίου οδήγησε στη συγκρότηση αυτής της πλούσιας συλλογής και στη δημιουργία μιας Πινακοθήκης Χαρακτικής μοναδικής στο είδος της σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει μια πλούσια μόνιμη έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής 500 έργων που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα. Όλες οι τεχνικές της χαρακτικής και οι περισσότεροι εκφραστές της βρίσκουν στέγη εδώ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει ένα μοναδικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο της χαρακτικής. Καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Γαλάνης, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Λυκούργος Κογεβίνας, Γιάννης Κεφαλληνός, Γιώργος Μόσχος, Α. Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Σπύρος Βασιλείου, Χρίστος Δαγκλής, Κώστας Γραμματόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Γιώργης Βαρλάμος, Γιάννης Γαΐτης, Δημήτρης Μυταράς, Κώστας Τσόκλης, Παναγιώτης Τέτσης, Τάκης Κατσουλίδης, Βασίλης Καζάκος, αλλά και νεότεροι όπως Ρουμπίνα Σαρελάκου, Εύα Μελά, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Μίλτος Παντελιάς, Γιάννης Γουρζής είναι ορισμένα ονόματα όσων συνθέτουν αυτό το πανόραμα χαρακτικής.

Η Πινακοθήκη στεγάζεται σε παραδοσιακό δημοτικό κτίριο ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής στη Ζίτσα. Πέραν του κυρίου χώρου της έκθεσης διαθέτει και ξεχωριστή αίθουσα βιβλιοθήκης στην οποία φιλοξενούνται πάνω από 1600 τίτλοι βιβλίων θεωρίας και κριτικής της τέχνης, ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, κατάλογοι εκθέσεων και σπάνιων καλλιτεχνικών περιοδικών. Επίσης σε ειδικό χώρο στεγάζονται και λειτουργούν ως μουσειακοί χώροι, ένα πρότυπο εργαστήρι χαρακτικής εξοπλισμένο με όλα τα μέσα που χρειάζονται για να παραχθεί ένα χαρακτικό έργο και ένα εργαστήρι κεραμικής πλήρως εξοπλισμένο, με σκοπό την εκμάθηση της κεραμικής τέχνης, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την χαρακτική. Και τα τρία είναι ανοιχτά στο κοινό και ακολουθούν το ωράριο λειτουργίας της Πινακοθήκης.

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close